ING BeleggersBarometer: Koersdalingen schrikken belegger niet af in 2019

Het beleggersvertrouwen heeft zich in de eerste maand van 2019 nog niet hersteld ten opzichte van de dip van vorig jaar toen de ING BeleggersBarometer sloot op 105. De barometer komt in januari uit op een stand van 104 punten. Meer dan de helft van de beleggers (57%) zag de waarde van de eigen beleggersportefeuille dalen in de afgelopen drie maanden. Toch zijn beleggers niet heel negatief. 42% verwacht dat de waarde van de eigen portefeuille weer aantrekt in de komende drie maanden en nog eens 36% verwacht dat deze waarde ongeveer gelijk blijft. En derde verwacht dat ook de persoonlijke financiële situatie verbetert in de komende maanden.

Reactie op zwakke beurs

De koersdalingen van de afgelopen maand hebben het vertrouwen van beleggers een knauw gegeven, toch schrikt het de meeste beleggers niet af in het nieuwe jaar. De overgrote meerderheid van de beleggers (79%) heeft dit al een keer meegemaakt. De huidige gemoedstoestand van de beurs doet twee derde van de beleggers dan ook niks. Van de beleggers die wel onrustig worden (34%) heeft bijna de helft (47%) geen ervaring met dergelijke dalingen. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Het afgelopen jaar is het eerste negatieve beursjaar sinds 2011, maar ondanks dat de AEX ruim 10% daalde is het echt geen extreem jaar. Ook nieuwe beleggers weten nu uit de praktijk dat koersen niet in een rechte lijn stijgen.”

INGA0129_Grafiek_januari_2019_540pix_tcm162-163452.jpg
  • jpg

Beleggen aanvulling op toekomstig inkomen

In vergelijking met afgelopen maanden lijken steeds meer beleggers te kiezen voor beleggen in beheer. Waar in september 2018 nog 53% zelf belegde, is dit gedaald naar 47% deze maand. Ruim een derde van de beleggers belegt bij een van de drie grootbanken (ING, Rabobank & ABN AMRO). Het voornaamste doel van handelen op de aandelenmarkt blijft de aanvulling op het toekomstig inkomen. Ten opzichte van september zijn er nu meer beleggers die de aflossing van de hypotheek of aankoop van een huis als doel hebben. Dit percentage is gestegen van 7% naar 12%. Homan: “We zien al langer dat beleggers steeds meer voor een lange termijn doel beleggen. Zeker in dalende beurzen is het zaak om dat voor ogen te houden en je te realiseren dat je als belegger ook mindere periodes meemaakt.” Een derde van de beleggers (30%) heeft helemaal geen concreet doel voor ogen.

Rendement

Van ASML (13%) verwacht de belegger de komende maanden het meeste rendement, gevolgd door ING (10%) en Shell (8%). De regio’s met de grootste beurskansen zijn volgens beleggers nog steeds Nederland (17%), Azië (18%) en Europa (14%).

Citaten

Het afgelopen jaar is het eerste negatieve beursjaar sinds 2011, maar ondanks dat de AEX ruim 10% daalde is het echt geen extreem jaar. Ook nieuwe beleggers weten nu uit de praktijk dat koersen niet in een rechte lijn stijgen. Bob Homan - hoofd ING Investment Office
We zien al langer dat beleggers steeds meer voor een lange termijn doel beleggen. Zeker in dalende beurzen is het zaak om dat voor ogen te houden en je te realiseren dat je als belegger ook mindere periodes meemaakt. Bob Homan - hoofd ING Investment Office

Contact voor de media

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL