ING en EIB Groep bieden helpende hand aan Nederlands MKB in coronatijd

  • EIB en EIF geven een garantie van €795 miljoen aan ING, waarmee nieuwe MKB-leningen in Nederland uitgeschreven kunnen worden, om de impact van Covid-19 te beperken.  
  • De synthetische securitisatietransactie met ING valt onder het in maart aangekondigde EIB Groep Covid-19 pakket, bedoeld om bedrijven te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden.
  • De deal ontvangt steun van het Europese Fonds voor Strategische Investeringen, de hoofdpijler van het Investeringsplan van Europa van de Europese Commissie.

De EIB en het EIF, samen de EIB-Groep, hebben een garantie afgegeven voor senior en mezzanine-tranches op leningen eerder verstrekt door ING, ter ondersteuning van nieuwe leningen aan het Nederlandse MKB om zo de impact van Covid-19 te beperken. Via een securitisatiestructuur van € 795 miljoen - de grootste synthetische securitisatie ooit door de EIB-groep - tussen de EIF en de EIB, en met steun van het investeringsplan voor Europa, heeft ING toegezegd om in deze moeilijke economische omstandigheden meer dan €1,1 miljard aan nieuwe leningen te verstrekken aan het MKB en grotere bedrijven. Door onderlinge afspraken tussen ING en de EIB-Groep komt €702 miljoen van dit totale bedrag beschikbaar tegen gunstige kredietvoorwaarden.

Ruud van Dusschoten, Chief Executive Officer van ING in Nederland: "We zijn verheugd om vandaag deze baanbrekende en omvangrijke transactie samen met de EIB en EIF en gesteund door de EU aan te kondigen. In de volgende fase van de COVID-19 crisis is het des te belangrijker om in de kern gezonde Nederlandse bedrijven te stimuleren hun investeringsprogramma weer te hervatten en zich op nieuwe kansen voor groei te richten. Deze transactie stelt ons in staat om voor een aanzienlijk bedrag nieuwe leningen en leases met rentekorting te verstrekken aan onze MKB- en grootzakelijke klanten ter ondersteuning van deze nieuwe investeringen en groeikansen.".

Paolo Gentiloni, Europees Commissaris voor Economie: "Vooral het MKB is door de crisis getroffen en heeft traditioneel moeilijker toegang tot bankfinanciering. Dankzij de garantie van de EIB-Groep, ondersteund door het Investeringsplan voor Europa, zal ING nieuwe leningen aan Nederlandse MKB-bedrijven verstrekken. Dit is opnieuw een duidelijk teken van onze toewijding om bedrijven van elke omvang te helpen deze moeilijke periode door te komen."

Christian Thomsen, EIB Vice-President: "De EIB Groep werkt al sinds 2009 nauw samen met ING. Nu de EU-economie meer dan ooit op het spel staat, zijn we blij weer met ING te kunnen samenwerken om garanties om te zetten in nieuwe leningen aan bedrijven die door de corona uitbraak zijn getroffen. Het MKB is nog altijd de pijler van onze economieën en verdient alle hulp dat het kan krijgen."

Alain Godard, EIF Chief Executive: "Dit laat zien dat Europa er staat als puntje bij paaltje komt. Het EIF en de EIB hebben met man en macht gewerkt om zo snel mogelijk intermediairs als ING in staat te stellen om financiering beschikbaar te maken tijdens de pandemie. We zijn blij dat we op ING kunnen rekenen om gezamenlijk het Nederlandse MKB te ondersteunen, zodat die bedrijven deze moeilijke periode zullen kunnen doorstaan."

ING behoudt een “first loss piece” van de gegarandeerde portefeuille, waarbij het EIF de senior en mezzanine tranches garandeert. Op haar beurt zal de EIB een contra-garantie geven aan het EIF voor de mezzanine-tranche, alsmede voor een deel van de senior tranche. De EIB-garantie van de mezzanine-tranche wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), de hoofdpijler van het Investeringsplan voor Europa van de Europese Commissie.

Achtergrondinformatie:

De Europese Investeringsbank is de kredietinstelling van de Europese Unie voor langlopende leningen. De aandelen van de bank zijn in handen van de lidstaten – Nederland heeft iets meer dan 5% van het aandelenkapitaal – waardoor de bank tegen zeer gunstige tarieven geld kan opnemen op de kapitaalmarkt. Zo maakt de EIB langlopende financiering beschikbaar voor solide investeringen die bijdragen aan het beleid van de EU op gebieden als duurzame groei, werkgelegenheid en klimaatactie. In het afgelopen jaar heeft de EIB bijna €2,5 miljard beschikbaar gesteld voor projecten in Nederland, onder andere in de gezondheidszorg, het MKB en op het gebied van energiebesparing.

 

Het Europees Investeringsfonds (EIF) is deel van de Europese Investeringsbank Groep. Haar hoofddoel is om Europese micro-, kleine en middelgrote bedrijven te steunen door ze te helpen met toegang tot financiering. Het EIF ontwerpt en ontwikkelt durf- en groeikapitaalfondsen, garantieproducten en microfinancieringsinstrumenten die specifiek op dit segment gericht zijn. In deze rol steunt het EIF EU-doelstellingen op het gebied van innovatie, onderzoek en ontwikkeling, ondernemerschap, groei en werkgelegenheid.

 

Het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) is de belangrijkste pijler van het Investeringsplan voor Europa. Het biedt garanties voor eerste verliezen zodat de EIB-Groep kan investeren in projecten met meer risico. De projecten en overeenkomsten die in het kader van EFSI zijn goedgekeurd voor financiering hebben tot dusver €535,4 miljard aan investeringen aangetrokken, waarvan meer dan 1,4 miljoen MKB-bedrijven hebben geprofiteerd.

Contactgegevens

  • Download vCard

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL