ING Nederland rekent de kosten voor het uitvoeren van klantonderzoek in het kader van wet- en regelgeving gedeeltelijk door aan zakelijke klanten. Vanaf 1 september a.s. zal ING het tarief dat verenigingen en stichtingen hiervoor betalen wijzigen van 3 euro naar 7,50 euro. Dit is in lijn met het tarief van andere complexe rechtsvormen, zoals BV’s en kerkgenootschappen. In verband met de benodigde capaciteit voor zorgvuldig klantonderzoek, kunnen nieuwe verenigingen en stichtingen vanaf vandaag tijdelijk geen bankrekening aanvragen. Naar verwachting kunnen verenigingen en stichtingen in het eerste kwartaal van 2023 wel weer klant worden bij ING.
Integere financiële dienstverlening is een topprioriteit bij ING. Op grond van de Wet financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moet ING in het kader van 'know-your-customer' (KYC) bij al haar klanten regelmatig onderzoek uitvoeren om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. De inspanningen om klanten te onderzoeken en transacties te monitoren zijn de laatste jaren steeds intensiever geworden. Dit komt deels door wet- en regelgeving, maar ook omdat criminelen steeds inventiever worden als het gaat om financieel-economische criminaliteit. ING zet daarom meer medewerkers en middelen in voor zorgvuldig klantonderzoek dan voorheen. Dit leidt voor de bank tot hogere kosten.
Sinds 1 april 2022 rekent ING al een deel van de kosten voor klantonderzoek door aan zakelijke klanten. De hoogte van dit tarief is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de rechtsvorm van een klant. Deze bepaalt voor een belangrijk deel de complexiteit en dus de mate van klantonderzoek. In de praktijk blijkt dat zorgvuldig onderzoek naar verenigingen en stichtingen gemiddeld genomen extra inspanningen vraagt van KYC-specialisten, bijvoorbeeld door onduidelijkheid over de activiteiten, bestuurswisselingen en het vaststellen van de uiteindelijke belanghebbenden.
Om het klantonderzoek bij verenigingen en stichtingen zorgvuldig te kunnen blijven uitvoeren, treft ING twee maatregelen:
- Vanaf vandaag kunnen nieuwe verenigingen en stichtingen tijdelijk geen bankrekening aanvragen. ING heeft op dit moment onvoldoende capaciteit om voor deze rechtsvormen nieuwe aanvragen plus bijbehorend klantonderzoek zorgvuldig te verwerken. De bank verwacht dat zij in het eerste kwartaal van 2023 verenigingen en stichtingen weer kan aannemen als klant.
- Daarnaast zal het tarief in verband met de kosten voor klantonderzoek voor verenigingen en stichtingen per 1 september worden verhoogd van 3 euro naar 7,50 euro. Dit is in lijn met de kosten voor andere complexe rechtsvormen (zoals BV’s en kerkgenootschappen) die sinds 1 april gelden.
Meer informatie over de kosten voor klantonderzoek is hier te vinden.
Contactgegevens
-
- Alexandra Schippers
-
Fraude & Cybersecurity
KYC
Corporate Sustainability
ING Nederland fonds - alexandra.schippers@ing.com
Kopieer link
https://nieuws.ing.nl/nl-NL/217438-ing-voert-wijzigingen-door-voor-verenigingen-en-stichtingenGerelateerde onderwerpen
Gerelateerde berichten
ING CEO-survey: Grote bedrijven verwachten steeds meer dat AI banen gaat vervangen
Bestuurders van grote Nederlandse bedrijven verwachten in toenemende mate dat kunstmatige intelligentie (AI) banen gaat vervangen. Waar vorig jaar nog slechts 6% dit voorzag, is dat nu 19%. Met nam...
ING en KNVB gaan amateurvoetbalclubs helpen verduurzamen met modulaire houtbouw
ING treedt toe tot de Groene Club en slaat samen met de KNVB de handen ineen om amateurvoetbalclubs te verduurzamen met modulaire houtbouw
ING versterkt diensten voor zakelijke intermediairs
Uitbreiding door ING biedt zakelijke intermediairs snel en deskundig advies, met verbeterde toegang tot experts en handige financieringsopties via Mijn Intermediair Zakelijk.
ING Onderzoek: Vertraging verduurzaming bedrijven door verminderd ondernemersklimaat
De verduurzaming onder Nederlandse bedrijven blijkt, na een versnelling in 2023, te stagneren in 2024. Deze stagnatie wordt bij ondernemers vooral veroorzaakt door het onzekere ondernemersklimaat, ...
ING-onderzoek: grote bedrijven weer gericht op groei maar vrezen impact AI
Bestuurders van grote Nederlandse bedrijven kijken weer naar de lange termijn en naar groei. Ze lijken hiermee de crisisomstandigheden door achtereenvolgens corona, gestegen energieprijzen en hoge ...