Liever belastingaangifte doen dan hypotheeksituatie bekijken

ING Woonbericht: zorg over hypotheek leidt niet altijd tot actie

Het sentiment op de huizenmarkt daalt verder, met name als gevolg van de gestegen hypotheekrente en de huizenprijzen, zo blijkt uit het ING Woonbericht. Ondanks toenemende zorgen over de gestegen hypotheekrente onderneemt lang niet iedere huizenbezitter actie. Een ruime meerderheid van de koopwoningbezitters doet liever boodschappen of de grote schoonmaak, dan dat ze hun hypotheek bekijken. Zelfs het doen van de belastingaangifte wint van kijken naar je hypotheek. De meeste huiseigenaren weten dan ook niet hoe lang hun hypotheek of hypotheekrente nog loopt. Toch heeft bijna 40 procent van de koopwoningbezitters het afgelopen half jaar wel de hypotheek bekeken, met besparing als de meest genoemde reden. Op de energierekening wordt ook vaker bespaard: bijna 90 procent van de ondervraagden is bewust bezig de energiekosten te verlagen. Ook bij het zoeken naar een woning is het energieverbruik en het energielabel inmiddels een stuk belangrijker.

Het merendeel (55%) van de woningbezitters weet niet hoe lang de hypotheek nog loopt of wat de looptijd van de rente is (54%). Van de mensen die hun resterende looptijd niet precies weten, maakt een deel (38%) zich hier wel zorgen over. “We zien hier dat men zich wel zorgen maakt, maar toch niet altijd actie onderneemt. Dat lijkt op struisvogelgedrag. Toch is het juist belangrijk om de hypotheek geregeld te bekijken en te anticiperen als er een nieuwe rentevaste periode aankomt. En bij vragen of onzekerheid kan je het best naar de bank of adviseur stappen. Dan kan er tijdig actie worden ondernomen en kan de zorg meestal worden weggenomen,” aldus Wim Flikweert, Manager Hypotheken bij ING. Het Woonbericht laat zien dat het bekijken van de hypotheek geen favoriet klusje is – de meeste respondenten besteden nog liever hun vrije middag aan de belastingaangifte (57%). Het omslagpunt ligt bij een bezoek aan de meubelboulevard tijdens Tweede Paasdag, want de meeste respondenten (51%) zijn dan toch maar liever met hun hypotheek bezig.

We zien hier dat men zich wel zorgen maakt, maar toch niet altijd actie onderneemt.  Wim Flikweert, Manager Hypotheken ING 

Besparen op hypotheek- en energiekosten

Een minderheid (39%) van de ondervraagde huizenbezitters bekeek het afgelopen half jaar de hypotheek, met mogelijke kostenbesparing als voornaamste reden. De meeste ondervraagden bespreken hun hypotheeksituatie met hun partner (47%), de hypotheekadviseur (28%) of met vrienden/familie (21%). Een kwart van de ondervraagde huiseigenaren heeft eerder al actie ondernomen en bijvoorbeeld de hypotheek overgesloten of de rente vervroegd vastgezet, om zo beter voorbereid te zijn op de toekomst. Mogelijke besparing op energiekosten weegt ook zwaar. De helft van de ondervraagden zet de verwarming lager of minder vaak aan, douchen minder vaak/lang of minder warm of zetten lampen uit. Bij het zoeken naar een nieuwe woning geven de meeste respondenten aan het energieverbruik (41%) en energielabel (39%) nu extra belangrijk te vinden. Dit weegt bij meer mensen zwaarder dan bijvoorbeeld de locatie of het aantal kamers. Financiering doet men liever via een gevestigde hypotheekverstrekker dan bij een onbekende partij.  

Woonindex daalt van 93 naar 85

Het vertrouwen in de woningmarkt daalt verder. De Woonindex daalde het afgelopen kwartaal van 93 naar 85. Alle onderliggende aspecten laten een daling zien, maar de neergaande trend komt vooral doordat meer mensen verwachten dat de huizenprijzen zullen dalen. Een derde (35%) denkt dat de woningmarkt onder druk staat. Daarnaast verwacht men ook dat er minder huizen verkocht worden. De stijgende rente maakt het volgens de ondervraagde doorstromers en starters moeilijker om een koopwoning binnen het budget te vinden (56%). Over de eigen financiële positie is men relatief positief. “We zien dat 82% van de starters zich zorgen maakt over stijgende hypotheekrente. Ook denken veel starters dat de huizenprijzen gaan dalen. Hogere rentes zorgen voor meer rust op de woningmarkt en minder bezichtigingen. Dat lijkt op het eerste gezicht voordelig voor starters die nog wel actief op zoek zijn naar een woning, omdat er meer keus en ook tijd om een woning te gaan bezichtigen en te gaan bieden. Maar met de hogere rentes en de huidige prijzen zijn ze per saldo qua maandlasten wel duurder uit dan begin dit jaar. Starters denken dat de hypotheekrente nog verder stijgt, maar denken ook dat de woningprijzen gaan dalen. We gaan zien wat het wordt in 2023,” aldus Flikweert.

Onderzoeksverantwoording 

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ING door DVJ Insights onder huurders en thuiswonenden die van plan zijn in de komende 2 jaar een koopwoning te kopen (starters) en onder eigenaren van een koopwoning. In totaal zijn in het derde kwartaal van dit jaar 1098 personen ondervraagd, waarvan 637 koopwoningbezitters en 461 huurders en thuiswonenden die van plan zijn in de komende 2 jaar een koopwoning te kopen. Het vertrouwen in de woningmarkt wordt berekend op basis van onderliggende vragen met betrekking tot de verwachtingen ten aanzien van de hypotheekrente, het aantal huizen dat verkocht wordt, de huizenprijzen en de eigen financiële situatie plus een vraag over de algemene economie in Nederland. Het onderzoek vond plaats in de periode tussen 31 oktober 2022 tot 9 november 2022.

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL