ING BeleggersBarometer: Beleggers tevreden over afgelopen beursjaar

Beleggers: stikstofbeleid slecht voor Nederlandse economie 

Het vertrouwen van de beleggers is weer toegenomen: de ING BeleggersBarometer stijgt met 9 punten ten opzichte van vorige maand. De index komt daarmee uit op 122 punten, wat vergelijkbaar is met het niveau van de eerste helft van 2019. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de waardegroei die beleggers de afgelopen maanden hebben ervaren in hun beleggingsportefeuille. Ook voorspellen zij dat deze groei de komende maanden zal doorzetten, mede door positieve verwachtingen omtrent de stijgende AEX. Beleggers voorspellen dat de AEX in februari 2020 op 595 zal staan. Dit is de hoogste schatting sinds de start van de BeleggersBarometer in 2002.

Ondanks de positieve verwachtingen, geven beleggers nog steeds de voorkeur aan beleggen in minder risicovolle sectoren. Wel hebben deze maand meer beleggers op de beurs gehandeld dan een maand eerder, waarbij een kwart meer heeft gekocht dan verkocht. Van de voorgelegde energieaandelen denkt 17% dat Shell de komende drie maanden het meeste rendement zal halen, gevolgd door SBM Offshore (7%) en Fugro (5%).

INGA2102_Grafiek_Nov_2019-540px_tcm162-184399.jpg
  • jpg

Beursjaar beter verlopen dan verwacht

Terugkijkend op 2019 zijn beleggers tevreden; 43% vindt dat het beursjaar beter is verlopen dan verwacht. Onder de respondenten had 17% meer van het afgelopen jaar verwacht. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: ”Dit percentage vind ik verbazingwekkend hoog. De financiële markten hebben echt een topjaar achter de rug, het beste jaar sinds de financiële crisis. Vooral aandelen doen het met een rendement van gemiddeld 27% ver boven de prognoses en wat we normaal zien.”

Overheid creëert niet voldoende economische groei

Het is voor het eerst sinds november 2016 dat meer beleggers ontevreden dan tevreden zijn over het economisch overheidsbeleid. Ruim een derde van de beleggers (38%) is van mening dat de overheid niet voldoende doet om economische groei te creëren in Nederland. Homan: “Beleggers krijgen hierbij steun van ECB voorzitter Lagarde. Ook zij pleit voor meer overheidsinvesteringen.” Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de coalitie op 34% van de stemmen van de beleggers kunnen rekenen. De VVD blijft onder de beleggers de grootste partij (18%), gevolgd door FvD (9%) en PvdA (8%).

Beleggers kritisch over stikstofbeleid

De beleggers zijn overwegend kritisch over het stikstofbeleid. Bijna een derde van de beleggers (32%) is van mening dat de huidige stikstofregels onmiddellijk gestopt moeten worden. Eveneens een derde (34%) kan zich wel vinden in de richting die de overheid gekozen heeft, maar vindt de huidige regels te streng. Bovendien verwacht bijna 80% van de beleggers dat het huidige stikstofbeleid zal leiden tot een teruggang van de Nederlandse economie. Dit is voor de meeste beleggers (62%) echter niet een reden om de beleggingsportefeuille aan te passen. Slechts 22% heeft dit wel gedaan of is dit van plan. Homan: “Dit lijkt rationeel. Een geïsoleerde terugval van de Nederlands economie heeft al nauwelijks invloed op de AEX, laat staan dat het invloed heeft op de internationale beurzen.”

Citaten

Dit percentage vind ik verbazingwekkend hoog. De financiële markten hebben echt een topjaar achter de rug, het beste jaar sinds de financiële crisis. Vooral aandelen doen het met een rendement van gemiddeld 27% ver boven de prognoses en wat we normaal zien. Bob Homan - hoofd ING Investment Office
Beleggers krijgen hierbij steun van ECB voorzitter Lagarde. Ook zij pleit voor meer overheidsinvesteringen. Bob Homan - hoofd ING Investment Office
Dit lijkt rationeel. Een geïsoleerde terugval van de Nederlands economie heeft al nauwelijks invloed op de AEX, laat staan dat het invloed heeft op de internationale beurzen. Bob Homan - hoofd ING Investment Office

Contact voor de media

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL