ING BeleggersBarometer: Beleggersvertrouwen stabiel

Beleggers zien kansen in Nederland en Azië

Het beleggersvertrouwen is stabiel ten opzichte van een maand eerder. De index daalt met slechts drie punten en komt uit op een score van 113. De meeste beleggers zagen en verwachten geen verandering in de algehele economische situatie, noch in hun eigen financiële situatie. Hoewel het merendeel (56%) de waarde van de eigen beleggingsportefeuille het afgelopen half jaar zag stijgen, zijn de verwachtingen hierover voor de komende tijd iets negatiever dan een maand eerder. De beleggers zijn verdeeld over de AEX: terwijl 34% verwacht dat de AEX zal stijgen, verwacht 33% een stabiele AEX. Al met al denken de beleggers dat de AEX in januari 2020 op 563 zal staan.

De groep beleggers met een korte horizon groeit. Bijna de helft van de beleggers (46%) heeft een horizon van vier tot twaalf jaar, maar het aandeel beleggers dat het belegde geld binnen vier jaar weer aan iets anders wil uitgeven is gegroeid tot bijna een vijfde (18%). Beleggen is daarnaast meer onderwerp van gesprek. Ten opzichte van eerder dit jaar praten beleggers vaker met anderen over beleggen (48%) en over de eigen portefeuille (35%). Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Wij merken ook dat beleggers vaker de vraag stellen of de mooie tijd voor beleggers op zijn eind loopt. De onrust rondom brexit, de handelsoorlog en de angst voor een recessie houden beleggers zeer bezig.”

INGA1927_Grafiek_okt_2019-540pix_tcm162-181730.jpg
  • jpg

Kansen in Nederland

De portefeuille van de beleggers is voornamelijk opgebouwd uit Nederlandse beleggingen, gevolgd door beleggingen in de rest van Europa. 23% van de beleggers verwacht de komende periode de grootste beurskansen in eigen land, wat een toename van zes procentpunt is ten opzichte van juli 2019. De stijgende trend die men voorspelt in Azië (exclusief Japan) zet daarnaast steeds duidelijker door. Was dit een jaar geleden nog 10%, nu denkt 17% van de beleggers dat daar de meeste kansen liggen. De beleggers gaan daarmee tegen de trend in. Juist de Aziatische beurzen doen het de afgelopen tijd minder dan de beurzen in Europa en de VS. Wellicht zien de beleggers dit juist als koopkans”, aldus Homan.

De verscheidenheid aan Nederlandse aandelen neemt echter af: waar in april 2019 beleggers gemiddeld vijftien verschillende aandelen op de Nederlandse beurs hadden, zijn dit er nu acht. Daarmee bestaat de beleggingsportefeuille gemiddeld uit evenveel verschillende aandelen op de Nederlandse beurs als buiten Nederland.

Vakanties als flexibele uitgave

Eén op de vijf beleggers is van plan de komende drie maanden minder geld uit te geven, voornamelijk met spaardoeleinden als reden. Deze bezuinigingen gaan vooral ten koste van horeca-uitgaven (22%) en vakanties (16%). Slechts 5% zou minder gaan beleggen. Vakanties en dagjes weg zijn echter ook de eerste post waar het geld heengaat als men meer te besteden heeft. Een zevende van de beleggers is van plan om de komende tijd meer geld uit te geven, voornamelijk vanwege een hoger salaris of het besteden van het spaargeld. Slechts 6% zou hiervoor de beleggingsportefeuille aanspreken.

Citaten

Wij merken ook dat beleggers vaker de vraag stellen of de mooie tijd voor beleggers op zijn eind loopt. De onrust rondom brexit, de handelsoorlog en de angst voor een recessie houden beleggers zeer bezig. Bob Homan - hoofd ING Investment Office
De beleggers gaan daarmee tegen de trend in. Juist de Aziatische beurzen doen het de afgelopen tijd minder dan de beurzen in Europa en de VS. Wellicht zien de beleggers dit juist als koopkans. Bob Homan - hoofd ING Investment Office

Contact voor de media

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL