ING Woonbericht: Vertrouwen in woningmarkt stijgt voor het eerst in twee jaar

Voor het eerst sinds 2017 stijgt het vertrouwen in de woningmarkt bij woningbezitters. De WoonIndex komt dit kwartaal uit op 102 punten, een stijging van twee punten ten opzichte van het kwartaal daarvoor voor zowel woningbezitters als starters. Deze ontwikkeling komt voornamelijk door gunstiger verwachtingen over de hypotheekrente. Waar dit vertrouwen in het tweede kwartaal van 2019 nog op 88 punten stond, is de score nu 100 punten. 79% van de woningbezitters denkt hun huis gemakkelijk te kunnen verkopen, waarbij zij verwachten dat hun woning gemiddeld 3,7 maanden te koop zal staan.

Mannen vs. vrouwen

Uit het onderzoek blijkt dit kwartaal dat met name mannen positiever gestemd zijn dan vrouwen. Zo zijn mannen optimistischer over de ontwikkeling van de hypotheekrente, hun persoonlijke financiële situatie en maken ze zich minder zorgen over een mogelijke werkloosheid. Terwijl bijna de helft van de vrouwen zich zorgen maakt over mogelijke veranderingen van het belastingstelsel waardoor geen gebruik meer gemaakt kan worden van hypotheekrenteaftrek, geldt dat maar voor een derde van de mannen. Tot slot maakt 42% van de mannen zich geen zorgen over een mogelijke financiële crisis, tegenover 29% van de vrouwen die dan wel doet.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ING door Kantar onder huurders met de intentie om binnen twee jaar een huis te kopen en onder eigenaren van een koopwoning. Deze personen zijn alle afkomstig uit Kantar Consumerbase, een database van 200.000 respondenten in Nederland. In totaal zijn in het tweede kwartaal van 2019 1045 personen ondervraagd, waarvan 594 koopwoningbezitters en 451 personen wonend in een huurwoning met koopplannen binnen nu en 2 jaar. Het vertrouwen in de woningmarkt wordt berekend op basis van onderliggende vragen m.b.t. de verwachtingen ten aanzien van de hypotheekrente, het aantal huizen dat verkocht wordt, de huizenprijzen en de eigen financiële situatie plus de vraag of het nu een gunstige of een ongunstige tijd is om een woning te kopen. Het onderzoek vond plaats in augustus 2019.

Contact voor de media

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL