ING BeleggersBarometer: Beleggersvertrouwen stijgt voor het eerst in ruim half jaar

Nederlandse beleggers nemen maatregelen voor de oude dag

De Nederlandse beleggers zien het allemaal weer zonniger in. Voor het eerst in zeven maanden steeg het vertrouwen en komt de ING BeleggersBarometer in februari uit op een stand van 120 punten, een flinke toename ten opzichte van de 104 punten van een maand geleden. Dit optimisme wordt veroorzaakt door de verbetering van zowel de economische situatie in Nederland als van de eigen beleggingsportefeuille. Ook de stijgende AEX draagt bij aan het vertrouwen van de beleggers.

Bijna de helft van de beleggers (45%) vindt dat de economische situatie verbeterd is in de afgelopen drie maanden, ten opzichte van 35% in januari. Deze verbetering is ook zichtbaar in de persoonlijke situatie. Meer dan een derde van de beleggers (37%) heeft de eigen beleggingsportefeuille het afgelopen halfjaar in waarde zien stijgen. Een meerderheid (52%) verwacht bovendien dat de waarde zal blijven stijgen. Simon Wiersma, beleggingsstrateeg bij het ING Investment Office: “Deze verwachting is best opvallend gezien de lagere economische groeiverwachtingen en het dalende consumentenvertrouwen. Blijkbaar zijn de zorgen over de Brexit en de handelsoorlog wat afgenomen.” Deze hogere verwachtingen resulteren in een actievere houding ten opzichte van een maand geleden (van 42% naar 51%), waarbij actiever aandelen worden aangekocht en verkocht.

INGA0319_Grafiek_februari_2019_540pxls_tcm162-165981.jpg
  • jpg

Beleggen voor de oude dag

De verwachting dat de pensioenen dreigen gekort te worden is voor bijna de helft (46%) van de beleggers reden om zelf maatregelen te nemen. Onder hen zijn sparen (59%), hypotheek aflossen (49%) en extra beleggen (38%) populaire maatregelen. Een derde van de beleggers belegt ook in andere zaken waarvan onroerend goed het vaakst genoemd wordt (15%), gevolgd door andersoortige zaken zoals cryptocurrencies (9%). Wiersma: “Na de enorme waardedaling van vorig jaar verbaas ik me over het nog steeds relatief hoge percentage dat in cryptomunten is belegd. Wij zien dit eerder als speculeren dan beleggen.”

Informatiebronnen voor beleggers

Informatie van adviseurs/banken wordt ten opzichte van een half jaar geleden gezien als een belangrijkere informatiebron (van 22% naar 28%). Daarmee zijn ze een belangrijkere bron dan dagbladen, dat volgens de beleggers afnam in belang (van 33% naar 26%). Ook nieuwssites worden als minder belangrijk gezien (van 44% naar 38%), maar blijven de belangrijkste informatiebron voor beleggers.

Mager zesje voor kabinet

Waar een jaar geleden het sociaaleconomisch beleid van het kabinet nog een rapportcijfer 6 ontving van de beleggers, is dit nu gedaald naar een 5,7. 39% van de beleggers geeft het kabinet zelfs een onvoldoende. De steun voor de VVD neemt af: waar drie maanden geleden nog een kwart op de VVD zou stemmen, is dit nu 18%. De voormalige VVD-kiezers lijken nog te ‘zweven’: 18% van de beleggers geeft aan niet te weten op wie ze zouden stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen, terwijl dit drie maanden geleden nog 13% was. De VVD blijft desondanks de grootste partij onder beleggers.

Citaten
Deze verwachting is best opvallend gezien de lagere economische groeiverwachtingen en het dalende consumentenvertrouwen. Blijkbaar zijn de zorgen over de Brexit en de handelsoorlog wat afgenomen. Simon Wiersma - beleggingsstrateeg ING Investment Office
Na de enorme waardedaling van vorig jaar verbaas ik me over het nog steeds relatief hoge percentage dat in cryptomunten is belegd. Wij zien dit eerder als speculeren dan beleggen. Simon Wiersma - beleggingsstrateeg ING Investment Office

Contact voor de media

Perscontacten

Gerelateerde onderwerpen