ING BeleggersBarometer: Beleggersvertrouwen onveranderd positief

Beleggers verwachten waardegroei aandelen in 2018

Met een even hoge score van 149 blijft de ING BeleggersBarometer deze maand stabiel én hoog, ten opzichte van de maand oktober. Beleggers houden een onveranderd positief gevoel bij de Nederlandse economie. De overgrote meerderheid van de beleggers (74%) zag de economische situatie de afgelopen drie maanden verbeteren. Bijna driekwart van de beleggers werd de afgelopen periode bovendien geconfronteerd met een waardegroei van de beleggersportefeuille. Ook voor 2018 zijn de verwachtingen van beleggers buitengewoon positief. 51 procent verwacht een waardestijging tot 5% van hun aandelen, 21 procent denkt zelfs dat hun portefeuille met meer dan 5 procent in waarde gaat groeien.

Nederlandse beleggers voorspellen dat de AEX volgend jaar februari op 533 punten zal staan. Hiermee is de verwachting van beleggers in lijn met de hoge stand van de AEX die ten tijde van het onderzoek rond de 553 punten schommelde. Ondanks deze positieve verwachtingen is het volgens veel beleggers (48%) nog steeds de beste tijd om in minder risicovolle sectoren te beleggen. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “De stand van de BeleggersBarometer strookt met het sentiment zoals wij dat momenteel ervaren. Beleggers zijn best positief, maar hebben ook wat hoogtevrees omdat er al lange tijd geen noemenswaardige correctie in de markt is geweest.” Een derde van de beleggers denkt juist dat het verstandig is om te investeren in risicovolle sectoren. Beleggen in obligaties is maar voor 20 procent een aantrekkelijke optie, terwijl in oktober nog een kwart dit een verstandige belegging vond.

INGA2790_Grafiek_Nov_2017_620px_tcm162-135673.gif
  • gif

Offensief beleggen neemt toe

Alhoewel het grootste deel van de beleggers nog steeds een neutraal risicoprofiel heeft, is er een lichte stijging te zien in het aantal beleggers met een offensief risicoprofiel. 28% zou zich omschrijven als een offensieve belegger. Homan: “De hoge beurskoersen van de afgelopen maanden zorgen ervoor dat beleggers actiever worden op de beurs. Vergeleken met september zijn er meer beleggers die nu gehandeld hebben en 25 procent van de beleggers geeft aan meer beleggingen gekocht te hebben dan verkocht.” Beleggers focussen zich op de lange termijn, voor ruim driekwart (77%) is dit het geval.

Voor veel beleggers is het een raadsel welke energie aandelen de komende drie maanden het meeste rendement zullen opleveren (51%). De beleggers die hier wel een uitspraak over kunnen doen, verwachten het meeste rendement van Shell (25%). Dit is een sterke stijging ten opzichte van juli, toen 14% aangaf hier het meeste rendement van te verwachten.

Overheid stimuleert economie voldoende

Kabinet Rutte III is pas net aangetreden, maar een toenemend aandeel beleggers vindt dat de overheid voldoende doet om de economie te stimuleren (36%), tegenover 27 procent in augustus. Dit verschil kan mogelijk verklaard worden door de afschaffing van de dividendbelasting en de andere belastingmaatregelen van het nieuwe kabinet. De politieke voorkeur van beleggers blijft ongewijzigd, alleen de populariteit van de PVV onder beleggers nam in de afgelopen maanden af.

De aandelen die het in 2018 het beste gaan doen volgens beleggers zijn Shell, ASML en Unilever. Van KPN en Wolters Kluwer verwachten beleggers de grootste koersdaling. Homan: “Opmerkelijk is dat Shell zowel bij de grootste stijgers als dalers wordt genoemd. Dat heeft waarschijnlijk te maken met hoe verschillend beleggers aankijken tegen de ontwikkeling van de oliepriis.” De 10-jarige rente zal komend jaar volgens een meerderheid van beleggers (52%) verder oplopen. In de Bitcoin hebben beleggers niet veel vertrouwen, ondanks dat de koers de afgelopen tijd steeg. 51 procent van de beleggers schat in dat de koersstand in december 2018 onder de 10.000 dollar staat.

Citaten

De stand van de BeleggersBarometer strookt met het sentiment zoals wij dat momenteel ervaren. Beleggers zijn best positief, maar hebben ook wat hoogtevrees omdat er al lange tijd geen noemenswaardige correctie in de markt is geweest. Bob Homan - Hoofd ING Investment Office  
De hoge beurskoersen van de afgelopen maanden zorgen ervoor dat beleggers actiever worden op de beurs. Vergeleken met september zijn er meer beleggers die nu gehandeld hebben en 25 procent van de beleggers geeft aan meer beleggingen gekocht te hebben dan verkocht. Bob Homan - Hoofd ING Investment Office  
Opmerkelijk is dat Shell zowel bij de grootste stijgers als dalers wordt genoemd. Dat heeft waarschijnlijk te maken met hoe verschillend beleggers aankijken tegen de ontwikkeling van de oliepriis. Bob Homan - Hoofd ING Investment Office  

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL