ING BeleggersBarometer: Beleggersvertrouwen bereikt hoogste stand sinds april

Beleggers leren zichzelf beter kennen door coronacrisis

Het vertrouwen van beleggers steeg de afgelopen maand licht. Voor het eerst sinds een half jaar bereikt de ING BeleggersBarometer weer drie cijfers en komt in juli 2020 uit op 100 punten (ten opzichte van 98 in juni). Het lichte herstel van vertrouwen dat voor het eerst zichtbaar was in mei, zet dus door. In april kreeg het vertrouwen een flinke knauw en daalde het tot 68 punten. Inmiddels kijken beleggers weer iets positiever naar de beurs. 80% van de ondervraagde beleggers verwacht dat de waarde van hun eigen beleggingsportefeuille in de komende drie maanden gelijk blijft of stijgt. In april voorspelden beleggers een AEX-stand van 466 in juli. Achteraf bleken ze te pessimistisch. In werkelijkheid steeg de Amsterdamse aandelenindex ruim 20% meer tot boven de 570 punten. Beleggers verwachten dat de beursindex nu iets zal terugzakken. Voor oktober voorspellen ze een stand van 555.

Een merendeel van de beleggers constateert dat de economische situatie in Nederland in de afgelopen drie maanden is verslechterd. 41% houdt hoop dat de situatie de komende maanden zal verbeteren. Minder beleggers (49%) dan vorige maand zagen de waarde van hun eigen beleggingsportefeuille afnemen en er zijn weer meer beleggers (34%) die verwachten dat deze waarde de komende maanden gelijk zal blijven.

INGA1174_Grafiek_Juli_2020-620px.jpg
  • jpg

Kansen en bedreigingen in crisistijd

Een kwart van de groep beleggers vindt het nu een goede tijd om te beleggen in risicovolle sectoren, zoals informatietechnologie en biotechnologie. Daarentegen belegt een derde liever in minder risicovolle sectoren zoals nutsbedrijven en dagelijkse consumentengoederen. Kijkend naar de regio’s om te beleggen, verwacht een kwart van de beleggers de grootste beurskansen in Nederland in de komende drie maanden. Ook de verwachting voor Europa als meest kansrijke regio is gestegen (14%). Nog maar 10% van de beleggers ziet Azië als de regio met de grootste beurskansen, ten opzichte van 17% vorige maand.

Coronacrisis heeft grote impact op beleggers

75% van de beleggers geeft aan dat de coronacrisis invloed heeft op zijn of haar keuzes. Zo zegt 23% van de beleggers op dit moment niets te doen omdat de beurs erg onvoorspelbaar is, terwijl  22% juist nu meer kansen ziet. In totaal geeft vier op de 10 beleggers aan zichzelf door de crisis beter te leren kennen als belegger. Ruim de helft (53%) daarvan merkt dat het moeilijk is om de ontwikkelingen van de beurs te voorspellen en het daardoor lastiger is om juiste beslissingen te nemen. 32% van deze groep zegt juist beter te kunnen reageren of op basis van emoties te handelen (15%).

Simon Wiersma, beleggingsstrateeg bij ING Investment Office. We zien duidelijk het effect van de coronacrisis: beleggers kunnen moeilijk inschatten hoe de komende periode er uit zal zien en dat is begrijpelijk. Er zijn nog bijzonder veel onzekere factoren die de financiële markten sturen, zoals de ontwikkelingen rond het coronavirus, het economisch herstel, de geopolitieke spanningen en mogelijke nieuwe steunmaatregelen van centrale banken en overheden. 

De helft van de beleggers heeft het gevoel dat hun beleggingen gelijke tred houdt met de markt die zij volgen of het zelfs beter doet dan de markt, vooral door een gespreide portefeuille. Een kwart geeft aan dat dit komt door indexbeleggen. Een derde van de beleggers belegt via indexbeleggen, dit doen zij zelf (23%) of ze beleggen in beheer (12%).

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL