25% woningbezitters en starters met woonwens zijn bereid om verder weg te gaan wonen

ING Woonbericht: Woonindex meer dan volledig hersteld van corona dip

Het vertrouwen in de woningmarkt is de afgelopen periode verder opgekrabbeld en is met 105 punten zelfs boven het niveau van een jaar geleden (103). Daarmee is het vertrouwen volledig hersteld na het dal van de coronacrisis. Zowel starters als huizenbezitters verwachten dat de woningprijzen verder zullen stijgen en dat de hypotheekrente gaat dalen de komende tijd. Beide groepen zijn optimistischer over de woningmarkt dan vorig kwartaal. Woningbezitters waren nog nooit eerder sinds de start van de Woonindex zo positief over de verkoop van hun woning: 87% denkt binnen 3 maanden te kunnen verkopen. 

 

Meer interesse in wonen buiten de regio en behoefte aan een grotere tuin

De interesse voor een andere woning is in het vierde kwartaal vrijwel onveranderd gebleven t.o.v. de meting van het vorige kwartaal. Wel is de bereidheid onder starters en doorstromers om verder weg te gaan wonen dan de huidige woonplaats gestegen van 18% naar 25%. Als belangrijkste redenen om verder weg een woning te zoeken noemen respondenten het grotere aanbod van woningen en de aantrekkelijke prijzen van woningen buiten de regio. Diegene die liever in de eigen woonplaats blijven, geven aan dat zij gehecht zijn aan de omgeving en/of graag dichtbij vrienden en familie willen blijven. Wim Flikweert, manager Wonen bij ING:“Het is opvallend hoe de bereidheid verder weg te gaan wonen is gestegen. De afgelopen maanden hebben mensen misschien toch ruimte gemist omdat we door corona meer aan huis gebonden waren. Die ruimte is elders wel te vinden. En het besef lijkt ingedaald dat thuiswerken belangrijk blijft, ook na corona.” Verder stijgt het aantal respondenten dat een grotere tuin wenst ten opzichte van het vorige kwartaal. Ruim 43% van de starters geeft aan dat zij dit belangrijk vinden.

Het is opvallend hoe de bereidheid verder weg te gaan wonen is gestegen. Het besef lijkt ingedaald dat thuiswerken belangrijk blijft, ook na corona.  Wim Flikweert, manager Wonen bij ING Nederland

 

Afschaffing overdrachtsbelasting heeft invloed op jonge kopers

Ruim de helft van de woningbezitters (51%) en nog meer starters (59%) zijn op de hoogte van het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor woningkopers onder de 35 jaar. Dit is van invloed op ruim zes op de tien jongere kopers en doorstromers, waarvan 55% zegt dat zij een grotere wens hebben om een huis te kopen. Daarnaast zegt ruim 32% van de respondenten dat zij de aankoop van een huis willen uitstellen tot na 1 januari 2021. Bijna de helft van deze groep wil de besparing door het afschaffen van de overdrachtsbelasting gebruiken om een hoger bod uit te brengen, 30% denkt het te gebruiken voor de inrichting van het nieuwe huis, om te verduurzamen (25%) of een lagere hypotheek (25%). 60% van de  ondervraagden denkt dat zijn of haar kansen op de woningmarkt niet veranderen het komende kwartaal.

 

Onderzoeksverantwoording 

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ING door Kantar onder huurders die de intentie hebben om binnen twee jaar een huis te kopen (starters) en onder eigenaren van een koopwoning. Deze personen zijn allen afkomstig uit de Kantar Consumerbase, een database van 190.000 respondenten in Nederland. In totaal zijn in het vierde kwartaal van 2020 1.050 personen ondervraagd, waarvan 574 koopwoningbezitters en 476 personen wonend in een huurwoning met koopplannen binnen nu en 2 jaar. Het vertrouwen in de woningmarkt wordt berekend op basis van onderliggende vragen met betrekking tot de verwachtingen ten aanzien van de hypotheekrente, het aantal huizen dat verkocht wordt, de huizenprijzen en de eigen financiële situatie plus de vraag of het nu een gunstige of een ongunstige tijd is om een woning te kopen. Het onderzoek vond plaats in de periode begin oktober tot november 2020.

 

 

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL