Vaak een voordelig en snel alternatief voor volledige taxatie

ING start met de ING Calcasa Desktoptaxatie

Amsterdam, 24 juni 2021

Vanaf vandaag maakt ING het mogelijk om, naast de bestaande fysieke taxatie, gebruik te maken van de desktoptaxatie voor hypotheekaanvragen tot maximaal 90% van de marktwaarde van de woning. Voor deze nieuwe vorm van taxeren wordt het waarderen van een woning gedaan op basis van de modelwaarde die vervolgens door een taxateur wordt beoordeeld zonder de woning daadwerkelijk te bezoeken. Deze desktoptaxatie voldoet aan de gestelde Europese richtlijnen. ING heeft in samenwerking met Calcasa en deTaxatheek de ING Calcasa Desktoptaxatie ontwikkeld, omdat alleen modelmatig taxeren voor banken niet meer is toegestaan volgens een Europese richtlijnen. Direct bij aanvraag is duidelijk of een woning geschikt is om via desktoptaxatie gewaardeerd te worden. Het oordeel van de taxateur is vervolgens binnen vier uur beschikbaar. Deze desktoptaxatie kost €69. Als er geen desktoptaxatie mogelijk is of de taxateur keurt de modelwaarde af, dan zijn er geen kosten verschuldigd, maar dient wel een fysieke taxatie plaats te vinden.

 

Voordelige en snelle waardering van de woning

Het initiatief van Calcasa, ING en de Taxatheek is het eerste alternatief voor fysieke taxatie dat het mogelijk maakt om voordelig en snel een waardering van een woning te krijgen. Een fysieke taxatie waarbij de woning door de taxateur wordt bezocht, is aanzienlijk duurder en niet altijd nodig. De desktoptaxatie is toegestaan, net als voorheen de modelmatige waarderingen, voor hypotheken die niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde van de woning. Daarnaast worden er voorwaarden gesteld door ING aan de betrouwbaarheid van de modelwaarde. Wim Flikweert, manager Wonen: “Voor zowel nieuwe hypotheken, als voor verhogingen zoals bijvoorbeeld in het kader van verduurzaming van een woning en het aanpassen van de rente-opslag bij bestaande hypotheken, is een desktoptaxatie een belangrijke nieuwe waarderingsgrond.”

Ook voor NHG hypotheken en andere aanbieders

NHG heeft onlangs bekend gemaakt deze methode van waardering ook te accepteren. Het is ook mogelijk dat een lokale taxateur de ING Calcasa Desktoptaxatie verzorgt. In dat geval gelden mogelijk een andere prijs, voorwaarden en doorlooptijden, omdat de taxateur dit zelf mag bepalen. De desktoptaxatie is overigens ook beschikbaar voor andere hypotheekaanbieders. De pilotfase waarin de ING Calcasa Desktoptaxatie is getest, is succesvol verlopen. Wim Flikweert: “Deze vorm van taxeren biedt een oplossing voor eenvoudige situaties waarbij een uitgebreide taxatie niet nodig is. Met de desktoptaxatie besparen klanten enkele honderden euro’s. Daarnaast kan de desktoptaxatie binnen enkele uren uitsluitsel bieden, terwijl een fysieke taxatie een doorlooptijd kent van enkele dagen.”

Desktoptaxatie: taxateur beoordeelt op afstand

Voor alle Europese banken worden strengere eisen gesteld aan de waardering van het onderpand die als zekerheid dient voor een financiering als gevolg van de richtlijnen. Per 30 juni 2021 is alleen een modelmatige waardering onder de 90% van de schuld-marktwaardeverhouding niet meer toegestaan voor het verstrekken van een hypotheek. De modelmatige waarde moet voortaan ook worden beoordeeld door een expert, in dit geval de Taxatheek. Een fysieke taxatie, waarbij een taxateur het pand wel bezoekt, blijft ook altijd een goede optie.

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL