NEAR: betalen door je telefoon op iemand te richten

ING, NXP en Samsung ontwikkelen nieuwe manier van onderling betalen met mobiele telefoon

ING en NXP Semiconductors hebben een methode ontwikkeld om een betaling te doen door je mobiele telefoon te richten op de telefoon van de ontvanger. De methode genaamd NEAR is in ING Factory ontstaan, ING’s werkplaats voor technologische klant- en betaalinnovaties. ING en NXP werken samen met Samsung om de betaalmethode geschikt te maken voor hun toestellen. Deze eerste peer-to-peer betalingsapplicatie waarbij je betaalt door telefoons bij elkaar in de buurt te houden, maakt het mogelijk dat gebruikers niet langer op zoek hoeven naar elkaars gebruikersnaam, emailadres of telefoonnummer wanneer zij bijvoorbeeld iets op een rommelmarkt willen kopen, aan een collectebus willen doneren of een restaurantrekening onder elkaar willen opsplitsen. 

De nieuwe betaalmethode maakt gebruik van de ultra-wideband (UWB) technologie van NXP en kan worden gebruikt op de nieuwere generatie Samsung telefoons. Deze innovatie zal eerst in een interne pilot van ING en NXP verder worden getest in Nederland in de tweede helft van dit jaar. Daarna zal worden gekeken wat de vervolgstappen zijn om ook klanten actief te betrekken bij de verdere ontwikkeling.

 

Het werkt als volgt: in de ING bankieren app selecteer je eerst de persoon in je fysieke nabijheid die je wilt betalen. Je ziet dan de ontvanger inclusief de afstand in de ING app. Dan tik je het bedrag in en bevestigt de transactie. De ontvanger ziet in zijn transactieoverzicht het ontvangen bedrag vermeld. Zowel betaler als ontvanger moeten NEAR op hun telefoons hebben en beide telefoons moeten over UWB-technologie beschikken. De betaaloplossing leent zich uitstekend voor ad-hoc transacties. Denk daarbij aan het kopen van goederen tussen particulieren, het vergoeden van een rondje in de horeca of het doneren van geld.

"Met deze nieuwe technologie kun je een peer-to-peer betaling aan bekenden maar ook onbekenden simpelweg doen door je telefoon bij elkaar in de buurt te houden. De gebruikers hoeven dus niet meer hun persoonlijke gegevens uit te wisselen en dit maakt elkaar betalen nog sneller en gemakkelijker”, aldus Thijs Janssen van ING Factory, waar in co-creatie met zakelijke klanten technologische betaalinnovaties op maat worden ontwikkeld. “De UWB-technologie zorgt ervoor dat de betaling veilig naar de juiste persoon gaat.”

“Voor de pilot wordt gebruik gemaakt van NXP’s Trimension SR100T ultra-wideband chips samen met UWB-enabled Samsung smartphones, zodat het voor consumenten mogelijk wordt gemaakt om direct te betalen via de ING bankieren app” zegt Steve Owen, Executive Vice President bij NXP. “Omdat de behoefte aan gemakkelijke peer-to-peer betalingen steeds verder groeit, innoveren wij samen met ING en met Samsung om deze nieuwe betaalmethode mogelijk geschikt te maken voor wereldwijde toepassing.” 

Samsung heeft ING en NXP toegang gegeven tot hun toestellen om het betaalsysteem mogelijk te maken. Samsung toestellen hebben de UWB-technologie sinds de introductie van de Galaxy Note 20 Ultra. De Samsung-telefoons waarop NEAR kan worden gebruikt zijn naast de Galaxy Note 20 Ultra ook de Galaxy S21 Ultra en de Galaxy S22+ Ultra.

"UWB-technologie opent een geheel nieuwe wereld van connectiviteit, een wereld waarin onze allemaal naadloos met elkaar kunnen communiceren in een open ecosysteem", aldus JM Choi, Corporate Vice President en Head of Connectivity R&D Group bij Mobile eXperience Business, Samsung Electronics. "Door nauw samen te werken met partners zoals ING en NXP, kunnen we nog meer consumenten toegang geven tot deze baanbrekende technologie, waardoor we innovatieve nieuwe ervaringen creëren die het dagelijks leven van mensen gemakkelijker maken.”

Met deze nieuwe technologie kun je een peer-to-peer betaling aan bekenden maar ook onbekenden simpelweg doen door je telefoon bij elkaar in de buurt te houden. De gebruikers hoeven dus niet meer hun persoonlijke gegevens uit te wisselen en dit maakt elkaar betalen nog sneller en gemakkelijker, waar in co-creatie met zakelijke klanten technologische betaalinnovaties op maat worden ontwikkeld. De UWB-technologie zorgt ervoor dat de betaling veilig naar de juiste persoon gaat. Thijs Janssen van ING Factory

Zie de video hoe het werkt.

Favicon for 1drv.ms ING, NXP en Samsung ontwikkelen nieuwe manier van onderling betalen met mobiele telefoon 1drv.ms
ING-NXP NEAR 20220702_ANP-ING-LR-01.jpg
  • jpg
ING-NXP NEAR 20220702_ANP-ING-LR-02.jpg
  • jpg
ING-NXP NEAR 20220702_ANP-ING-LR-03.jpg
  • jpg

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL