Waarom ING niet per direct stopt met het financieren van de olie- en gassector

Klimaatactivisten, van bijvoorbeeld Extinction Rebellion of FossielVrij, roepen ING op om per direct te stoppen met het financieren van de olie- en gassector. In dit artikel leggen we graag uit waarom ING dit niet doet. We begrijpen de zorgen van klimaatactivisten maar denken dat stoppen geen juiste en realistische keuze is.

Onze samenleving is nog afhankelijk van olie en gas

ING staat als grootste bank van Nederland midden in de samenleving. Die samenleving is nog steeds sterk afhankelijk van olie en gas. De meeste huizen worden verwarmd met Cv-ketels die aardgas stoken en voor ons dagelijkse woon-werkverkeer zijn we afhankelijk van voertuigen die voor het overgrote deel nog altijd rijden op diesel en benzine. De bulk van onze chemie, onze warmtevoorziening en bijna alles wat rijdt, vaart en vliegt, gebruikt vandaag de dag nog olie en gas.

Dat dit moet veranderen om de klimaatverandering een halt toe te roepen, daar zijn we het allemaal over eens. Alleen over de snelheid waarop deze verandering op een verantwoorde manier tot stand kan komen, verschillen we van mening. Met zoveel afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kunnen we niet van vandaag op morgen overstappen op 100% hernieuwbare energie. De capaciteit en de infrastructuur zijn er simpelweg nog niet. De samenleving zou volledig ontwrichten. Dat is waarom ING ervoor kiest om niet per direct te stoppen met de financiering van olie en gas.

Terwijl de samenleving transformeert naar een koolstofarme economie, is ongeveer 80% van de energie die vandaag wereldwijd, in Europa en in Nederland wordt gebruikt nog steeds gebaseerd op fossiele brandstoffen. Dus ook al financieren we veel duurzame activiteiten, we weerspiegelen de wereldeconomie en financieren nog steeds meer dat niet duurzaam is.

Op naar een duurzame samenleving
Er is een transitieperiode nodig om de huidige fossiel aangedreven economie over te laten gaan naar een duurzamere, door hernieuwbare energie aangedreven samenleving. Het zal miljarden euro’s kosten om deze transitie te financieren.

De grootste impact in de strijd tegen klimaatverandering kunnen wij als bank maken door samen te werken met onze klanten en hen te helpen over te schakelen naar een duurzamer bedrijfsmodel. Door de technologie te financieren die onze klanten helpt om hun uitstoot te verminderen.

We verminderen onze investeringen in fossiel in lijn met wetenschappelijke scenario’s en vergroten de beschikbaarheid van duurzame energie
ING heeft zich verbonden om de CO2 -intensiefste sectoren in onze kredietportefeuille af te stemmen op de 1,5 graden-doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs. Daar hoort bij dat we onze financiering aan olie en gas in lijn brengen met wat Parijs vraagt. En dat doen we door te kijken naar de wetenschap.

Zo hebben we eind 2023 aangekondigd dat we onze financieringen aan olie- en gaswinning versneld gaan afbouwen naar nul in 2040 en dat we ernaar streven om financiering van hernieuwbare energie juist te verdrievoudigen naar €7,5 miljard per jaar vanaf 2025. Dat was €2,5 miljard in 2022.

Ons besluit om fossiel uit te faseren en de financiering van hernieuwbare energie te verdrievoudigen hebben we genomen in reactie op de afspraken die zijn gemaakt tijdens de klimaattop COP28 en de nieuwste klimaatscenario's van het International Energie Agentschap (IEA).

We willen als bank vooroplopen
De oproep moet daarom niet zijn 'stop nu!' maar 'doen jullie genoeg?’ We willen als bank vooroplopen, maar realiseren ons dat we er nog niet zijn. Ons beleid is voortdurend in beweging en wordt afgestemd op wetenschappelijke inzichten zoals de scenario's van het IEA. Die inzichten veranderen en passen zich aan aan de realiteit. En ja, het kan altijd beter. We waarderen het dat klimaatactivisten ons scherp houden en we gaan graag de dialoog met hen aan over de praktische invulling van wetenschappelijke klimaatscenario’s. Maar het per direct stoppen met olie en gas staat daar niet in.

Kijk hier voor meer informatie in ons Klimaatrapport.

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL