Beleggers kritisch op inflatiewinsten bedrijven

ING BeleggersBarometer: vertrouwen daalt voor het eerst sinds oktober 2022

Het vertrouwen van beleggers in de economie is voor het eerst sinds oktober 2022 afgenomen. De ING BeleggersBarometer is in maart 2023 gedaald van 116 naar 108. Beleggers hebben een negatiever oordeel over de waarde van hun eigen beleggingsportefeuille in de afgelopen maand. Ook zien zij de economische situatie in Nederland de komende drie maanden minder rooskleurig in.

De verwachtingen van de ondervraagde beleggers over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille de komende maanden zijn negatiever dan een maand geleden. De beleggers verwachten dat de AEX in juni op 761 zal staan, wat overeenkomt met de voorspelling van vorige maand voor de maand mei.

Diversificatiewaarde obligaties

Volgens de beleggers hebben de geopolitieke situatie en de wereldeconomie nog steeds de sterkste invloed op de beurs: 29% respectievelijk 24% zien dit als de meest invloedrijke factor. De helft van de beleggers (53%) belegt hun geld vooral zelf. Ruim een derde laat in beheer beleggen. Deze maand omschrijven minder beleggers (18%) hun risicoprofiel als offensief dan vorige maand (28%). Dit niveau is, na een piek in februari, weer vergelijkbaar met januari en de maanden ervoor. Zes op de tien beleggers omschrijft het eigen risicoprofiel als gemiddeld.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Een gemiddeld risicoprofiel betekent bij de meeste banken een ongeveer gelijke verdeling tussen aandelen en obligaties. Tijdens de marktturbulentie van afgelopen weken bleek de diversificatiewaarde van het mede beleggen in obligaties. Waar aandelenkoersen flinke klappen kregen, stegen de koersen van staatsobligaties juist flink.”   

Tijdens de marktturbulentie van afgelopen weken bleek de diversificatiewaarde van het mede beleggen in obligaties. Waar aandelenkoersen flinke klappen kregen, stegen de koersen van staatsobligaties juist flink. Bob Homan, hoofd ING Investment Office

Beleggersbarometer_mrt23.png
  • png

Rendement

Ook in maart is ASML het AEX bedrijf waar beleggers de komende drie maanden de meeste kansen verwachten. Shell en Ahold Delhaize worden eveneens als kansrijk gezien. Beleggers zien het moederbedrijf van onder andere Albert Heijn als kansrijker dan vorige maand (9% vs. 2%). Shell lijkt juist minder kansrijk dan vorige maand (9% vs. 16%). “De ondervraagde beleggers lijken hiermee gevoelig voor het koersmomentum van de aandelen. Waar de koers van het aandeel Shell recentelijk wat terugviel, waren Ahold en ASML juist sterk,” licht Homan toe. Aandelen en beleggingsfondsen zijn volgens beleggers de meest kansrijke vormen van beleggen (32% resp. 28%). ETF’s volgen op ruime afstand (10%). En net als een halfjaar geleden voorziet slechts 7% van de beleggers de meeste kansen bij vastgoed.

Iets meer vertrouwen in crypto

Het vertrouwen in cryptomunten lijkt wat te zijn toegenomen: het deel van de beleggers dat ‘gemiddeld’ vertrouwen in cryptomunten heeft is groter dan in december (27% vs. 21%). Bijna vier op de tien beleggers heeft helemaal geen vertrouwen in cryptomunten.

Wie betaalt prijs van inflatie?

De meningen van de respondenten zijn verdeeld over wie de rekening voor de opgelopen inflatie vooral moet betalen. Het zijn in elk geval niet de beleggers, want maar 5% vindt dat zij de rekening moeten betalen. De grootste groep is van mening dat consumenten dit via de hogere prijzen moeten betalen (38%), al vindt bijna een derde (29%) dat de overheid dit moet doen (via belastingverlaging).

Beleggers kritisch op recordwinsten

Beleggers vinden het kwalijk dat veel bedrijven door de hoge prijzen die zij rekenden recordwinsten hebben behaald (86%). Bijna de helft van deze groep vindt dat deze inflatiewinsten extra belast moeten worden; een vijfde van hen vindt zelfs dat de overheid moet ingrijpen door extra boetes en belastingen. Vier op de tien beleggers vindt dat de inflatiewinsten gebruikt moeten worden om de prijzen te verlagen.

De meting van de BeleggersBarometer van maart vond plaats vlak vóór de Provinciale Statenverkiezingen en de turbulentie op de beurzen rondom de financiële sector.

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL