Wantrouwen tegen beleggen in crypto neemt af

ING Beleggersbarometer: beleggers starten het voorjaar positief

Ten opzichte van vorige maand is de ING Beleggersbarometer met tien punten gestegen naar 136. Dit komt door een positievere kijk bij beleggers op de algemene economische situatie in Nederland en een gunstiger oordeel over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Ook hebben zij een rooskleuriger kijk op de toekomst: meer beleggers verwachten de komende drie maanden een verbetering van de Nederlandse economie.

Barometer maart.png
  • png

Simon Wiersma, beleggingsstrateeg van het ING Investment Office: “Het verrast mij niet dat beleggers positief het voorjaar zijn gestart. Wereldwijde aandelenbeurzen noteren na de rally sinds eind oktober immers op recordniveaus.” Ook over de toekomstige stand van de AEX zijn beleggers positiever. Zij voorspellen opnieuw een hogere AEX stand voor de maand juni (865) dan zij vorige maand voor de maand mei voorspelden (827).

Het verrast mij niet dat beleggers positief het voorjaar zijn gestart. Wereldwijde aandelenbeurzen noteren na de rally sinds eind oktober immers op recordniveaus. Simon Wiersma, beleggingsstrateeg van het ING Investment Office

Wantrouwen beleggen in crypto neemt af

Het vertrouwen in het beleggen in cryptomunten is gedurende het afgelopen half jaar toegenomen. Sinds september vorig jaar is de groep die weinig of geen vertrouwen heeft geslonken (van 72% naar 54% deze maand), terwijl de groep met gemiddeld tot veel vertrouwen juist groter wordt (van 28% naar 46% deze maand). Toch blijft de groep beleggers die veel vertrouwen heeft in cryptomunten klein, dit is slechts 9%. Het groeiend vertrouwen in crypto is ook terug te zien in het antwoord op de vraag hoe de gemiddelde belegger €10.000 zou verdelen tussen traditionele beleggingen en cryptocurrencies. Het aandeel beleggers dat in cryptocurrencies zou investeren is met 4% gegroeid (van 15% naar 19%). Het overgrote deel van de beleggers (81%) zou vooral investeren in traditionele beleggingen, zoals fondsen, aandelen en ETF’s. Het hogere vertrouwen in cryptomunten kan komen doordat Bitcoin begin deze maand de hoogste stand ooit bereikte. “Dit beeld hebben we in het verleden inderdaad vaker gezien. Alleen wanneer de Bitcoin hard stijgt, neemt het vertrouwen toe. Omgekeerd geldt dit ook en is het vergelijkbaar met het vertrouwen op de aandelenbeurzen”, aldus Wiersma.

Alleen wanneer de Bitcoin hard stijgt, neemt het vertrouwen toe. Simon Wiersma, beleggingsstrateeg van het ING Investment Office

Meeste beleggers zouden PVV stemmen

Het rapportcijfer dat beleggers het huidige demissionaire kabinet geven is een 5,5. Dit is vergelijkbaar met een half jaar en een jaar geleden. Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden zouden worden, dan stemmen de meeste beleggers op de PVV. Dit is een forse stijging vergeleken met oktober vorig jaar, vlak voor de daadwerkelijke verkiezingen in november. Toen zou 8% op PVV stemmen, deze maand is dat 21%. Ook het CDA stijgt (4%, ten opzichte van 1% in oktober 2023), BBB zou juist dalen (3%, ten opzichte van 8% in oktober 2023).

 

Kansen op de beurs

Ook deze maand zien beleggers de meeste kansen bij ASML (24%). Dit percentage is zelfs gegroeid ten opzichte van de voorgaande maanden. ASM International, Shell, Unilever en ING vormen samen de rest van de top vijf. Bij Unilever is ook een stijging in populariteit te zien. In maart verwachten meer beleggers hier meer kansen dan dat zij in februari verwachtten. De wereldeconomie (28%) en de geopolitieke situatie (25%) zijn volgens beleggers het meest van invloed op de beurs, gevolgd door rente (20%) en inflatie (17%). Deze verdeling is in 2024 vrij stabiel. Aandelen en beleggingsfondsen blijven volgens de beleggers de meest kansrijke vormen van beleggen (beide door 26% gekozen). Wiersma: “Ondanks de recordjacht op de aandelenbeurzen, is er dit jaar wereldwijd nog nauwelijks nieuw geld naar aandelen is gestroomd. Van een euforische stemming is dan ook nog geen sprake en biedt naar onze mening ruimte voor verdere koersstijgingen.”

Beleggersgedrag

Vier op de tien beleggers (42%) legt periodiek een bedrag in op de eigen beleggingsrekening. Zeven op de tien van hen (71%) heeft de hoogte van dit bedrag niet aangepast in het afgelopen half jaar. Het aandeel beleggers dat de periodieke inleg heeft verlaagd is, na een dip in februari, weer vergelijkbaar met de voorgaande maanden. Nog geen tiende van de beleggers (7%) had afgelopen maand een negatief rendement. Dit is vergelijkbaar met de afgelopen maanden. Het gemiddelde winstpercentage en het gemiddelde verliespercentage blijven stabiel ten opzichte van de voorgaande maand. Deze maand was er minder actie op de beurs. De groep beleggers die de afgelopen maand niet op de beurs heeft gehandeld is gestegen naar 56%, ten opzichte van 47% vorige maand.

 

Nieuws over beleggen

De meerderheid van de beleggers ontvangt nieuws over beleggen graag via onafhankelijke beleggingswebsites (63%), gevolgd door de eigen broker (35%). Driekwart (77%) wil ten minste op maandelijkse basis nieuws over beleggen ontvangen. Bijna één op de vijf beleggers (19%) zou dit nieuws dagelijks willen ontvangen. Beleggers zijn met name benieuwd naar concrete beleggingstips (50%) en analyses over de economie en sectoren (42%). Deze informatie ontvangen beleggers het liefst via artikelen (66%). Een kwart (26%) heeft liever een korte video. Beleggers ontvangen informatie over beleggen vooral graag via email (52%) of door dit te lezen op een website (40%).

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL