ING BeleggersBarometer: Beleggersvertrouwen stijgt door klimmende AEX

Beleggers maken zich zorgen over opwarming aarde

Na vier maanden stabiliteit is de ING BeleggersBarometer in juli licht gestegen naar 129 punten. Beleggers zien een verbetering in hun beleggingsportefeuille in de afgelopen maanden. Ook voor de komende tijd verwacht ruim de helft dat de waarde van de eigen beleggingen weer verder zal stijgen, vooral onder invloed van een stijgende AEX. Het sentiment van de beleggers over de economische situatie in Nederland en de eigen financiële situatie is niet gewijzigd. Beleggers verwachten dat de AEX over 3 maanden (oktober) op 570 zal staan, een flink hogere stand dan de stand die men vorige maand nog voorspelde voor september (553). Drie maanden geleden voorspelden beleggers dat de AEX nu rond de 556 zou staan, en maakten daarmee een te lage inschatting.

INGA1351_Grafiek_juli_2019_620px_tcm162-176189.jpg
  • jpg

De helft van de ondervraagde beleggers belegt zelf. Er zijn geen ontwikkelingen in de termijn waarvoor men belegt: voornamelijk voor de langere termijn (81%). De meeste beurskansen worden verwacht in Nederland, gevolgd door Azië (exclusief Japan). De meningen rondom het rendement van de voorgelegde energie aandelen over drie maanden blijven stabiel. Hoewel de meerderheid geen idee heeft, denkt een vijfde opnieuw dat Shell het hoogste rendement zal opleveren over drie maanden. 

Net als een half jaar geleden, maakt men zich weinig zorgen over zijn/haar baan de komende tijd. Een ruime meerderheid (81%) is er (heel) zeker van over een half jaar dezelfde baan te behouden. Slechts 16% is hier niet (helemaal) zeker van.

Libra

Twee derde van de beleggers is bekend met de plannen van Facebook om een eigen munt, de Libra, te lanceren. Eén op de tien beleggers geeft aan ook daadwerkelijk gebruik te gaan maken van de munt, maar het merendeel (65%) zou dat niet doen. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Een potentieel van 10% procent voor een munt die er nog niet is, is al best veel. Het bereik van Facebook is met 2,5 miljard gebruikers enorm groot. Ik denk dan ook dat het terecht is dat deze ontwikkeling de aandacht heeft van autoriteiten.” Een ruime meerderheid (78%) is ook niet van plan meer te gaan beleggen in Facebook door de bekendmaking van de plannen van een eigen munt.

Klimaatverandering

Een ruime meerderheid (75%) van de beleggers maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde. Toch geeft een deel daarvan (40%) aan dat er andere grotere problemen zijn in de wereld. Voor een derde van de beleggers heeft het thema klimaatverandering wel een rol in het kiezen van beleggingen. Van de beleggers die zich grote zorgen maken, antwoordt 56% dat klimaatverandering impact heeft op de beleggingskeuze. Ruim de helft van de beleggers denkt door hun gedrag bij te kunnen dragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Hetzij door duurzaam te beleggen (32%), hetzij door niet te beleggen in bedrijven die juist niet duurzaam bezig zijn. “We zien wereldwijd een enorme belangstelling voor duurzaam beleggen en dat duurzaam beleggen aan populariteit wint. Het is dan ook niet alleen vanuit een duurzaamheids-, maar ook vanuit een beleggingsperspectief interessant om aan deze trend mee te doen”, aldus Homan.

Citaten

Een potentieel van 10% procent voor een munt die er nog niet is, is al best veel. Het bereik van Facebook is met 2,5 miljard gebruikers enorm groot. Ik denk dan ook dat het terecht is dat deze ontwikkeling de aandacht heeft van autoriteiten. Bob Homan - hoofd ING Investment Office
We zien wereldwijd een enorme belangstelling voor duurzaam beleggen en dat duurzaam beleggen aan populariteit wint. Het is dan ook niet alleen vanuit een duurzaamheids-, maar ook vanuit een beleggingsperspectief interessant om aan deze trend mee te doen. Bob Homan - hoofd ING Investment Office

Contact voor de media

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL