ING BeleggersBarometer: Beleggersvertrouwen positief

Beleggers nog voorzichtig in voorspellingen voor de zomer

dealing room 2_tcm162-75420.jpg
  • jpg

De stemming onder Nederlandse beleggers is nog net zo positief als de laatste maanden. De BeleggersBarometer stijgt in april met twee punten naar 124. Daarmee lijkt de rust teruggekeerd op de beleggersmarkt. Beleggers zijn weer positiever over de ontwikkeling van de waarde van hun beleggingsportefeuille over de afgelopen periode. Verder is het sentiment van beleggers onveranderd positief over zowel de economische als de eigen situatie, ook voor de komende maanden. Beleggers verwachten dat de AEX de komende tijd zal blijven stijgen en voorspellen een stand van 556 in juli. Na sluiting van het onderzoek blijkt deze stand al gerealiseerd te zijn, waaruit blijkt dat beleggers voorzichtig blijven in hun voorspellingen.

“De positieve houding van beleggers is niet geheel onverwacht want bijna elke beurs in de wereld is dit jaar al meer dan 10% gestegen”, aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office. Kijkende naar de portefeuilles heeft ongeveer 70% van de Nederlandse beleggers beleggingsfondsen in zijn of haar beleggingsportefeuille. Gemiddeld gaat het dan om 7 verschillende fondsen. De helft van de beleggers heeft Nederlandse aandelen, zo’n 15 verschillende. Het minst populair zijn obligaties. Eén derde van de beleggers beschikt hierover, gemiddeld 7 verschillende. Toch is dit bijna een verdubbeling ten opzichte van april vorig jaar. Als gekeken wordt naar de regio, blijft de belegger op eigen bodem; zes op tien portefeuilles is in Nederland belegd. Minder dan twee op de tien portefeuilles bevat (ook) beleggingen in Europa. Dit is vergelijkbaar met vorig kwartaal. Nederland is dan ook de regio waar men de komende drie maanden de grootste beurskansen verwacht. Azië (exclusief Japan) staat op de 2e plaats.

INGA0773_Grafiek_april_2019_540px_tcm162-170038.jpg
  • jpg

Beleggen geen onderwerp van gesprek

Ruim de helft van de beleggers heeft de afgelopen maand niet gehandeld op de beurs. Veel praten doen ze er ook niet over. Vier op de tien beleggers praat maar soms over beleggen of over de beurs. De eigen portefeuille is nog minder vaak onderwerp van gesprek; driekwart doet dit eigenlijk zelden of zelfs nooit. Als men er al weinig over praat is het niet verwonderlijk dat de helft anderen eigenlijk ook liever niet adviseert op dit gebied. In december adviseerde nog 14% van de beleggers te starten met beleggen, nu is dit percentage gehalveerd. Homan: “Wereldwijd lijken beleggers terughoudend te zijn. De forse rally op de beurzen gaat niet gepaard met de instroom van nieuw geld.”

Mannen versus vrouwen

Bijna alle zelf beleggers nemen zelf de beleggingsbeslissingen. Over het algemeen vindt de helft van de zelf beleggers zichzelf een gemiddelde belegger, een derde ziet zichzelf juist als een matige (28%) tot slechte (6%) belegger. Er is een onderscheid in hoe mannen en vrouwen zichzelf inschatten qua beleggen. Homan: “Onze veronderstelling dat mannen zich meer dan vrouwen overschatten bij beleggen blijkt uit dit onderzoek achterhaald. Ook hier zijn vrouwen geëmancipeerd.” Vrouwen die zelf beleggen en zelf de beslissingen nemen zijn positiever over zichzelf dan mannen. Zij vinden zichzelf vaker (6%) een heel goede belegger dan mannen (1%). De zelf beleggende en beslissende mannen vinden zichzelf juist vaker een gemiddelde belegger (62% vs. 48% bij de vrouwen). Wel blijft beleggen vaker een mannen aangelegenheid: twee derde van de beleggers is een man.

Citaten

Onze veronderstelling dat mannen zich meer dan vrouwen overschatten bij beleggen blijkt uit dit onderzoek achterhaald. Ook hier zijn vrouwen geëmancipeerd. Bob Homan - Hoofd ING Investment Office

Contact voor de media

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL