Exportwaarde Dance in 2020 richting de €150 miljoen

Nederlandse DJ’s voeren de toon in de Dance-lijsten

TFD-podium_tcm162-104889.jpg
  • jpg

Nederland blijft goed verdienen aan Dance. Nadat de exportwaarde in 5 jaar ongeveer verdrievoudigde naar €130 miljoen, is een moment van stabilisatie en meer gematigde groei bereikt. In 2020 wordt verwacht dat de exportwaarde op zo’n €150 miljoen uitkomt. De populariteit van de Nederlandse DJ’s speelt hierin een grote rol. Nederland levert al 6 jaar op rij de helft (of meer) van de DJ’s uit de top 10 van de wereldwijde populairste DJ’s. De top 10 best betaalde internationale DJ’s verdient samen ruim 200 miljoen euro per jaar. Optredens zijn goed voor het leeuwendeel van de Dance-export: zo’n 80%. Rechten en opnames verdelen de overige 20%. Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau in samenwerking met 538 Nieuws.

Nederlandse Dance domineert

Nederland is een relatief klein land maar groot als het gaat om DJ-prestaties. Zo kleuren de Nederlandse DJ’s de verschillende Dance-lijsten oranje. Nederland levert inmiddels al 6 jaar op rij de helft (of meer) van de DJ’s uit de top 10. De top 10 best betaalde DJ’s verdient samen ruim 200 miljoen euro per jaar. Ondanks dat DJ’s goed verdienen, stijgt het salaris van voetballers hier ver bovenuit. Waar de top 5 DJ’s €571.000 per persoon, per week verdient, verdient de top 5 voetballers bijna het driedubbele met €1.440.000 per persoon, per week.

Trots op de Nederlandse DJ’s

Iets minder dan de helft van de Nederlanders is liefhebber van Dance (47%). Vooral onder jongeren is Dance populair: 72% van de jongeren onder de 30 jaar noemt zichzelf een liefhebber van deze muziekstroom. Zij zijn trots op de wereldbekende Nederlandse DJ’s. Dancemuziek wordt door velen ook gezien als onderdeel van de Nederlandse cultuur. Een op de vijf Nederlanders geeft aan graag DJ te willen zijn. Electronic Dance Music (EDM) fans zien de belangrijkste redenen voor het succes van de Nederlandse DJ’s niet alleen de vernieuwende en onderscheidende sound, het trendsetter zijn binnen de dancewereld, maar ook de goede liveshows die ze produceren. Armin van Buuren blijft de meest populaire DJ onder de EDM-fans. Hij is met name populair onder de wat oudere fans (>40jr). Onder jongeren(<30 jr.) is Martin Garrix de favoriet.

Dance-events

Het bezoeken van dance- evenementen is populair. 53% van de EDM fans heeft in de afgelopen 12 maanden minstens één dance-event bezocht. Volgens de Dance Festival Monitor 2017 vinden in Nederland inmiddels meer dan 250 dancefestivals per jaar plaats. Kleinschalige evenementen worden iets vaker bezocht dan grootschalige events. Aan kleinschalige dance- evenementen gaven bezoekers gemiddeld 100 euro uit en voor grootschalige evenementen ligt dit bedrag net onder de 150 euro per persoon.

Amsterdam Dance Event (ADE)

Van 17 t/m 21 oktober wordt voor de 23e keer het Amsterdam Dance Event (ADE), de grootste dance-conferentie ter wereld georganiseerd. Tijdens ADE ontmoet de wereldwijde dance-industrie elkaar, van startende tot gelouterde DJ’s, producers tot vertegenwoordigers van platenlabels. In verschillende uitgaansgelegenheden in Amsterdam draaien internationale DJ’s. Waarschijnlijk bereikt ADE dit jaar voor het eerst de grens van 400.000 bezoekers

Documenten bij dit bericht

Contactgegevens

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste ING nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL